Demobaantje

Een aantal clubleden van het H0 team werken aan een testbaantje, gebaseerd op Peco H0 rails, Dinamo elektronica, de wissels zullen worden bediend
d.m.v. servo’s. De uiteindelijke aansturing zal worden verzorgd door iTrain. Het testbaantje bestaat uit een stukje recht spoor inclusief een inhaalspoortje. Hierdoor bestaat het railplan ook uit 2 wissels. Alle essentiele elementen, die ook op een uitgebreide modelspoorbaan aanwezig zullen zijn, zijn ook in dit testbaantje opgenomen. Bezoek ook onze Dinamo technologiepagina

Het testbaantje is gereed.  Op de foto kan je ook alle elektronische komponenten zien, de meeste zijn Dinamo elementen. Deze elementen worden gebruikt om het baantje op te delen in verschillende blokken en de besturing van de wissels d.m.v. servo’s mogelijk te maken.
In de onderstaande foto’s zullen alle gebruikte Dinamo komponenten afzonderlijk zichtbaar zijn, even als: de servo’s(beugels), en de voorbeelden van bedradingsschema’s die zullen worden gebruikt.

Op de foto links: De OC32 module. Deze module wordt gebruikt voor de aansturing van alle accessoires op en rondom de spoorbaan en de weg, zoals wissels, ontkoppe-laars, armseinen, daglichtseinen, verkeerslichten en spoorwegovergangen.

Op de foto links: De TM44 module: Deze module wordt gebruikt voor de besturing van analoge en digitale treinen. Een module bestuurt 4 blokken en detecteert een trein in 4 secties per blok. De omvang van de baan bepaalt het aantal benodigde modules.

De foto links toont de RM-U: De centrale controller die zorgt voor alle communicatie tussen de modules en met de PC;

De foto links toont een kant en klare relais module. Deze module is standaard voorzien van 4 relais met verschillende schakelmogelijkheden.

De foto links is een detailfoto van de connector van de aangesloten OC32 module van het testbaantje.

De foto links toont de verschillende spanningsregulatoren voor de verschillende spanningen die er nodig zijn op het testbaantje

De foto links toont 1 van de twee standaard servobeugels die gebruikt gaat worden voor het bedienen van de wissels

De foto links toont de andere standaard servobeugel, die gebruikt gaat worden om de wissels aan te sturen.

Bij het bouwen van een modelbaan is het zaak om een goede administratie te hebben waarin je bedrading of andere zaken zoals instellingen overzichtelijk zijn vastgelegd.
Voor het overzichtelijk documenteren hebben we enkele standaard invulbladen ontwikkeld. (zie de 3 onderstaande foto's)
Deze bladen (excel bestanden) zijn nu opgezet op het gebruik van het Dinamo systeem en toepassing van OC32 modules.
Veel basis gegevens zijn al ingevuld en daardoor wordt het makkelijker om zaken aan te vullen.
Uiteraard zijn deze bestanden ook om te zetten naar een layout geschikt voor andere systemen.
De werking van het demobaantje is ook te volgen via dit korte filmpje op youtube.
De komplete Excel bestanden (2 bestanden) van de onderstaande foto's zijn voor eigen gebruik te downloaden
via de 2 onderstaande links:
bedrading oc32 bestand club-baan V1
standaard bestand vastleggen van bedrading blokken met TM44 V1-1